”The Arctic Snow” – Editointi PC

Erään editointi PC:n synty! 2018 syksyllä aloitettu koneen kasaus ja väriksi valikoitui valkoinen. En siinä vaiheessa osannut arvata, kuinka ajankohtaiseksi ”Arktinen lumi” osoittautuu 2019 talvella..

Kaikki alkaa tarpeesta?

Vai alkaako? Kyllä ja ei. Drone kuvaukseen kun hurahtaa, tulee aika nopeasti eteen tarve, editoida niitä puolivillaisia räpellyksiä edes johonkin muotoon.

Ensin yritin halvalla, eli ostin vain jonkun edullisen työaseman ja ajattelin että kyllähän tuolla nyt jotain tekee, kun ei yritä mitään liian monimutkaista. Voi kuinka väärässä sitä voi olla. Tämän Acer kevyt PC:n puhti ei riittänyt edes kunnolla avata editointi sovellusta, joten tiesin olevani kusessa. Verkkokauppaan, lisää muistia ja hivenen ruudikkaampi näytönohjain ostoskoriin. Rakkineen koteloon ei mahtunut isompaa näyttistä ja virtalähde mallia kannettava pc. Joten aika pienellä joutui tässäkin liikkumaan.

Tällä rimpuiltiin tovi, kunnes mitta täyttyi tai sitten tarve kasvoi sellaisiin mittasuhteisiin, että jotain oli tehtävä.

Mitäs sitten lähdettiin hakemaan? No tätä…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eli sellainen kiuas, että pärjää hetken ja laajennus varaa on yllin kyllin. Jos vaikka alkuun pääsee, eikä jokainen tehtävä vie tunteja, tai kone pitää jättää yöksi laskemaan renderöintejä. (ps. tuo kuvassa oleva aito kiuas on paras ostos ikinä, Narvi Stony 30)

Ei muuta kuin netti laulamaan ja pohtimaan mitä nyt haetaan, mikä on tarve ja mihin tuota nyt ei tarvita. Aika helppo rasti, pelata ei tarvitse ja raakaa laskentaa tarvitaan. Tehokas laskentaan suunniteltu prosessori, emolevy jossa ominaisuuksia reilusti, muistia riittävästi (laajennettavissa) ja kunnollinen, mutta järkevän hintainen näytönohjain.

Ja värin pitää olla valkoinen!

Aloitin siis edullisemmasta päästä, eli ensimmäinen ostos oli kotelo. Verkkokauppa kiitti jälleen ostopäätöksestä, Fractal Design – Focus G White, kusti polkemaan ja pakettiautomaatti laulamaan.

Kotelo ei ilman maalausta ja modausta luonnollisestikaan kelvannut. Ainahan kaikki uusi pitää purkaa ja tutkia.

Vaikka valkoinen olikin, aika paljon tuohon oli mustaa jätetty. Samalla sai poistua cd asemaräkki, mihin sitä nykyään tarvitsee?? Mieluummin uhraan sen estetiikan alttarilla, paremmalle ilmankierrolle.

Corsair RM850X virtalähteen olisi toki saanut suoraan valkoisenakin, mutta yhtä hyvin sen voi kilikali pullolla maalata ja säästää nekin kympit johonkin tärkeämpään. Onneksi talossa on jollain vielä hiuksia, joten pientä lämpöä, tarrat irti, pyyhkäisy karhun kielellä ja rasvat pois silikonin poistoaineella.

Suojausta, teippailua, pikkuisen mattoveistä ja reikien tukkimista teippi ”nokareilla”. Ja väriä pintaan, avot, virtalähde on valkoinen.

Sitten tulikin vähän kalliimpaa pakettia. Ja tulikin sitten ihan huimassa lootassa. Aivan kuin olisi avannut jotain parempaakin joululahjaa. Hyvin suunniteltu emolevy, kaikessa on selkeästi yritetty ylittää aita, eikä mennä siitä missä se on matalin. Emolevyjä(kin) olisi ollut vaaleina, mutta en löytänyt TR4 kannallista valkoisena, en sitten mistään. Mutta onhan tämä Gigabyte X399 Designare EX kuitenkin ihan helvetin makeen näköinen. Taustana järeä tuki alumiinista, kaikki mikä vaatii jäähdytystä, on järeillä siileillä peitetty. Löytyy tuosta jopa chip setillä oma pikku jäähypuhallin. Audiopuoli on sekin tanakkaa tekoa, soundblaster, monikanava, kultaista liitintä jne jne. Menee vähän hukkaan, kun ääni kulkee kuitenkin ”leffateatterissa” HDMI:n kautta.

Jimm’s verkkokaupalle muuten terveisiä, mahtava idea laittaa noita nallekarkkeja paketteihin. Mistäs tiesitte että ne on mun suosikkeja??

Seuraavaksi pakettiautomaatin kätköistä putkahti prossa. Päädyin kustannustehokkaana AMD Ryzen Threadripper 1900X:n. Edullinen tehopakkaus, mutta ei tosiaankaan sitten pelikoneeseen optimi valinta. Paketin perkele oli erikoinen avattava, joutui tovin pyörittelemään käsissä, ennen kuin keksi miten prossan saa ulos rikkomatta mitään. Tuosta olisi saanut paskimman unboxing videon ikinä.

Kamojen sovittelua paikalleen ja varmistus että kaikki osuu kohdilleen. Virtalähde käännetty myöhemmin toisin päin, kun pikku pohtimisen jälkeen tajusin sen oikean sijoituksen.

Tässä kohtaa myös kiitos avain mahtavasta ideasta Toni Kovaselle, TietokoneTuningFIN – face ryhmässä, nimittäin kallistettu näytönohjain modi! Toni laittoi kuvat omasta toteutuksestaan ryhmään ja kysyin tarkempia kuvia, jotka putkahti jokseenkin heti yv:llä. Kiitos vielä kerran, tuo teki ison eron normaaliin toteutukseen verrattuna, eikä maksanut kuin vaivan.

Toteutuksena tuo ei ollut erityisen vaikea. Dremelillä normaali teline pois ja siitä kaksi slottia irti. Nämä kehikkoon pulteilla & poppareilla kiinni. En tarvitse kuin yhden HDMI liitännän, joten kun asetteli näytönohjaimen sopivasti, ei tarvinnut sen enempää snurrailla. Kantaa ohjaimen hyvin ja virtapiuhoilla pystyi kikkailemaan & nippusiteellä tukemaan vielä toisen pään.

Taakse ilmaantuneelle isolle reijälle en tehnyt mitään. Pc on multimedia hyllyn päällä, eikä pölyä juurikaan ole. Ainakin koteloon tulee raitista ilmaa.

Virheiden kautta voittoon?

Vesijäähyn kanssa tulikin tehtyä muutamakin virhe. Ensin luin hätäisesti speksejä ja oletin prosessorin mukana tulleen telineen olevan joku yleishyödyllinen pelastaja. Eka vesiblokki kotiin ja väärin meni. Ei sovi. Palautus ja samalla seuraava tilaukseen. Enermax LiqTech TR4 280mm RGB oli nappi tilaus, paitsi että… Olin ajatellut tuon kotelon yläosaan. Eipä mahtunut, koska emolevyssä niin isot jäähdytysrivat.

Tässä kohtaa katsokaa alla oleva Fractal Design – Focus G esittelyvideo. En katsonut, olisi ollyt syytä katsoa..

Nimittäin.. Tuossahan videossa selkeästi näytetään mitkä on vesijäähyn vaihtoehdot. Kun en saanut jäähyä kotelon sisään, enkä halunnut alkaa tilaamaan muita vaihtoehtoja. Otin kulmahiomakoneen ja tuikkasin kattoon läpiviennit, siirsin jäähyn kotelon päälle ja käänsin tuulettajat toisin päin. EI TULLUT mieleen laittaa koko hässäkkää kotelon etuosaan!!

Tuo syö miestä, nakertaa mieltä, vituttaa, harmittaa ja pakko nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi. Se ei ole se mitä hain, mutta tässä on yksi hyvä asia (pakko sellainen oli löytää) -> Tehokkaampi jäähdytys.. Tuulettajat imee ulos ja muut kotelo tuulettimet tuo raikasta sisään. Eli tämähän meni oikein,vai menikö?

Lopuksi kaikki kiinni, kortille raiseri piuha, Crucial Ballistix Sport LT white muistit paikalleen -> 64Gb, laajennusvaraa jäi toiselle mokomalle!

Käyttöjärjestelmäksi Win 10 Pro 64bit ja asennus omalle 240Gb M.2 SSD levylle. Ohjelmille oma samanlainen SSD.

Tiedostojen tallennukseen 2kpl Winukan raidaamia Toshiba P300 7200rpm Performance sata-600 levyjä (3Tb). Emolevyllä olisi ollut mahdollisuus myös raid asetuksille, mutta helpompaa oli puuhailla nuo winukassa ja jättää biossin kanssa säätelyt muille.

Näytönohjaimeksi valikoitua, ”ullatus ullatus”, värin mukaan Asus GTX 1060. Kohtuu hintainen, kuitenkin riittävästi muistia editointiin. Nyky peleillä tuo ei varmasti ole enää ihan kirkkainta tähtikaartia, mutta editointi softat ei tuota polvilleen saa.

Lopussa kiitos seisoo?

Olen tyytyväinen lopputulokseen, se lienee tärkeintä. Kiuas antaa kipakat löylyt, eikä hidastele. Oikeasti on ihan sairaan nopea liikkeissään, laskenta tehoa riittää ja ennemminkin kone paljastaa ohjelmointien heikkoudet kuin tehon puutteen.

Jotkut ohjelmat vaan on niin saamarin huonosti koodattu, että saa minkä tahansa vehkeen miettimään, vaikka mikään ei siihen viittaakaan (tarkoitan että prosessorin, muistin tai GPU:n käyttöaste ei vaan muutu, mutta ohjelma rupattelee johonkin NSA:n palvelimelle pitkiä toveja, edistymättä mihinkään).

Tulihan tuosta myös aika tyylikäs, vai mitä?

”The Arctic Snow” – Teknot:

 • Prosessori: AMD Ryzen Threadripper 1900x
 • Muistit: Crucial Ballistix Sport LT, 2666Mhz
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 PRO, 64bit
 • Vesijäähy: Enermax LiqTech 280 RGB
 • Emolevy: Gigabyte X399 Designare EX
 • Näytönohjain: Asus GeForce GTX 1060, Dual OC
 • Virtalähde: Corsair RM850X, modulaarinen
 • Kotelo: Fractal Design Focus G
 • Käyttis, levy: Corsair MP510 240Gb M.2 SSD
 • Ohjelmat, levy: Corsair MP510 240Gb M.2 SSD
 • Tiedostot, Raid levy(t): Toshiba P300 Performance 7200rpm 3Tb

Mitä voisi tehdä seuraavaksi, mitä tekisin toisin?

 1. Vesijäähyn sijoittelu ja tyylikkäämpi kotelo
 2. Näytönohjaimen päivitys tehokkaampaan
 3. Prosessorin päivitys tehokkaampaan
 4. Muistien tuplaus 128Gb

Millään näistä ei ole nyt tarvetta, mutta tulee varmaan jossain kohtaa vastaan. Sikäli tämä oli hauska projekti, koska edellisestä kasauksesta oli aikaa vierähtänyt jo toista kymmentä vuotta. Silloin kasaukset oli osa työtä ja nyt pelkkä harrastuksen sivujuoni.

Tässä välissä ei ollut tarvetta moisesta ja elettiin aikakautta jossa kannettavat piti olla se pelastus ja sen jälkeen tabletit. Eipä ollut, isojen poikien leikeissä noilla ei tee hevon huilua.

Pakko myöntää, kun ekan kerran laittoi virrat päälle, odotti kädet ristissä, ettei tule voimasavuja mistään ulos. Kylmärinki siellä ja tuskainen hiki otsassa. Hyvin se kuitenkin meni, ilman sen suurempia.. 😉

Mitä tämä tuli maksamaan?

Lopetin laskemisen aika aikaisessa vaiheessa. Kärkyin kaikkia mahdollisia tarjouksia ja aktivoin erilaiset seuranta äpit kännykästä. Kun hankinnoilla ei ollut kiire, säästi paljon. Poimi aina tarjouksen toisensa perään. Kallein yksittäinen ostos oli Muistit, niihin palaa rahaa kivasti. Sen jälkeen emolevy, prossa, näytönohjain ja loput hiluja verrattuna noihin.

Miltä setuppi näyttää?

Ei ihan perinteiseltä, koska käytän vermettä kotiteatterissa. Näyttönä toimii Samsung:n 75″ töllö. Editointi hommissa tuo nyt ei ole se oikea valinta, jos ajattelee syvällisemmin tai aikoo tehdä tästä elinkeinoa. Minulla toimii hyvin, pidän tilasta jota tämmöinen ruutu tuo tullessaan. Mahtuu tekemään ja useampia ikkunoita voi olla auki samalla ruudulla, ilman että niistä tulee tavattoman pieniä.

J

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s