Labor – Hylätty Mylly – Aerial

Konsuli A.Elfving perusti monikäyttöisen myllylaitoksen Kirkkonummelle vuonna 1918. Viljamylly/siilo hylättiin 1992.

Ilmakuvaa 09/2018

Osuuskunta Laborin, sekä myöhemmin keskusosuusliike Hankkijan myllylaitos Kirkkonummella. Konsuli A.Elfving perusti monikäyttöisen myllylaitoksen vuonna 1918. Alkuvuosien aikana myllyssä oli ryyni sekä rehu tuotantoa. Myllylaitoksen kuului myllyn lisäksi mm. palokunta, sähkölaitos ja mekaaninen verstas. Vuonna 1928 osuuskunta Labor osti myllyn. Porkkalan vuokra-ajan jälkeen (1944-1956), myllylaitoksen päätuotanto oli viljaa. Vuonna 1962 aloitettiin rakentamaan viljasiiloja myllyn viereen.

Vuonna 1969 keskusosuusliike Hankkija osti osuuskunta Laborin, mylly siirtyi Hankkijan omaisuuteen. Hankkija muutti nimeä 1990 Novera Yhtiö Oy:ksi, mutta meni konkurssiin 1992. Konkurssin yhteydessä myllylaitos suljettiin ja käytännössä hylättiin. Pari vuotta myllyn sulkemisen jälkeen, iso osa myllystä purettiin, mm. lisä-rakennukset ja neljä suurta siiloa.

Lainaus HS.fi – Purkutuomia ja suojelupäätös

1997 Kirkkonummi antoi purkamisluvan Myllylle, mutta se asetettiin toimenpidekieltoon ja Uudenmaan ympäristökeskus päätti myllyn suojelusta kaavoituksella 1998.

Myllyssä paljon taidokkaita Graffitteja!

Myllyn perustaja – Hemming Alarik Elfving – Wikipedia

Hemming Alarik Elfving (2.7.1887 – 10.2.1965) oli suomalainen Hangossa asunut konsuli, liikemies ja kauppaneuvos. Elfving sai kauppaneuvoksen arvon 1932.

Elfving osti vuonna 1919 Hangossa sijainneen keksitehtaan. cofTämä 1910 perustettu Suomalais-Englantilainen Biscuittehdas oli Suomen ensimmäinen keksitehdas, ja sitä oli johtanut apteekkari Nils Adolf Lindsay von Julin. Elfvingin aikana tehtaan tuotanto laajeni voimakkaasti ja se valmisti myös lakritsia ja muita makeisia. Elfving myi keksitehtaan 1927 Karl Fazer Oy:lle. Tehdas toimi

sdr

Hangossa vuoteen 1940 saakka, jolloin se siirrettiin Helsinkiin. Sodan jälkeen tehdas toimi taas Hangossa nimellä Hangon Keksi Oy, kunnes tuotanto siirrettiin 1970-luvulla Vantaalle. Vuonna 1916 valmistunut tehdasrakennus on nykyään Hangon kaupungin teknisen viraston käytössä.

cof

Elfving hankki 1917 omistukseensa kirjailija Kyösti Wilkunan Kirkkonummen Jorvakseen rakentaman Kyöstilän huvilan. Elfving laajensi huvilaa ja nimesi sen uudestaan Dannedbrogiksi tanskalaisen vaimonsa kunniaksi. Hän perusti huvilan yhteyteen myös hevostallin ja yhden Suomen ensimmäisiä ulkomaneeseja. Elfving perusti myös myllyn Kirkkonummelle. Huvila oli Elfvingin omistuksessa 1930-luvun lopulle saakka. Nykyisin Elfvingin entisessä huvilassa toimii Pokrovan ortodoksiluostari.

Oy Labor Ab

Perustettu 1962, nimi vaihtunut 1970 Oy Agroma Ab:ksi ja 1992 Spestec Oy

cofKuului osana ruotsinkieliseen Centrallaget Laborin, joka perustettu 1897.

Toimialana Maatalous- ja metsäkoneiden kauppa, sekä huolto (mm. Valmet, Volvo, John Deere), väkirehujen, lannoitteiden, viljan, rautatavaroiden ym. tukku- ja vähittäismynti, Mazda ja Lada-autojen piirimyynti, McCulloch-maahantuonti, sekä myllyjä. Lopussa Labor oli kiinteistöyhtiö.

Hankkija

Hankkijan historiikkiä – Hankkija.fi, niiltä osin mitkä liittyy Myllyyn

Keskusosuuskunnat Labor ja Hankkija tekevät yhteistyösopimukseen 1968,cof jolloin ruotsinkielisten asiakkaitten palvelut paranivat. Lisäksi Labor toi mukanaan hyviä kone-edustuksia Hankkijalle. Sopimuksen myötä Hankkijan omistukseen siirtyi myös Oy Agroma Ab:n osakekannan pääosa.

Keskenään kilpailevien Hankkijan ja SOK:n maatalouskaupat yhdistyvät 1988 ja perustetaan tasaomisteinen yhteisyritys Hankkija- Maatalous Oy. Emoyhtiöstä Hankkija-Yhtymästä tuli Novera-Yhtymä Oy 1990. Novera-Yhtymän toiminta päättyi rahoituskriisiin 3.7.1992. Alkuperäinen Hankkija jatkoi kuitenkin toimintansa Hankkija-Maatalous Oy:n muodossa ja SOK:n 100 prosenttisesti omistamana.

Linkit – Links

 

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s