Ensimmäinen vuosi – #reissurekka

#reissurekan ensimmäinen vuosi: osto, suunnittelu, takaiskut ja edistyminen. Käydään siis läpi missä mennään ja mihin ollaan menossa. Kaikki ei ole mennyt kuin Strömsössä… HUOM! Paljon kuvia!

Mistä lähdettiin liikkeelle?

#reissurekka tuli taloon loppuvuodesta 2021. Into pinkeenä hakemaan Turusta ja matkalla kotiin koettiin ekat ostokrapulan oireet. Tätä kirjoittaessa alkuvuodesta 2023 onneksi voi sanoa, että takaiskuja ei kauheasti ole tullut lisää. Tosin ne muutamakin on laittanut budjetin kivasti sekaisin.

Projekti on iso. Ajattelin alkuun, että hei, tänhän laittaa matkailu kuntoon muutamassa kuukaudessa ja talven aikana sitten tuunaa kokemuksen pohjalta lisää ja tekee ns. täydellisen. Ei se niin mennyt, ei sitten lähellekkään…

Suunnitelma

Suunnitelma ja kopin layout oli aika nopeasti tehty. Vaimo anto kaksi vaatimusta, täysikokoinen mukava sänky ja kunnolliset vessa & pesutila. Noihin kun yhdisti läjän erilaisia pakollisia asioita:

 • Tekninentila (akustot, sähköt, lämmitys, raikasvesi, lämminvesi jne jne)
 • Tavaratila (harrastevälineet ja mönkijä)
 • Keittiö
 • oleskelutila & etätyöpisteet

Yht’äkkiä sitä tilaa ei ollutkaan ihan kauheasti. Teknisentilan päälle suunnittelin makuuhuoneen ja tilaan jää vielä paikka ainakin yhdelle polkupyörälle. Toisen saa mukaan, kun sen ripustaa tavaratilan seinälle, tai oikeastaan niitä mahtuisi useampikin mukaan sillä tavalla toteutettuna. Mutta tuon aika ei ole vielä.

Takaiskut

Vihjasin jo alussa, että eihän tästä ilman takaiskuja selvitty. Jo ostettaessa siihen ehti tulla vika, eli kun piti mennä koeajamaan, ostamaan ja hakemaan vehje. Sehän olikin sitten korjaamolla kytkin antautuneena. No, rohkeana sitten liikkeelle ja tein kaupat, vaikka koeajoakaan en suorittanut. Tuskin se koeajo olisi millään muotoa muuttanut asiaa, koska en olisi siitä mitään irti saanut. Kokemukset on autoista, eikä raskaasta kalustosta, eli se koeajo olisi ollut sellanen ”tässä mennään ja yritetään näyttää fiksulta” -tyylinen tapahtuma. Sama asia kun potkis niitä rekaita siellä korjaamolla.

Seuraava takaisku olikin jo sitten tulossa vastaan, kun kuorkin hakupäivä tuli. Kotimatkaa ei taivallettu edes 10 kilometriä kun tuli herjoja abs anturista, soittelin myyjälle ja sovittiin, että seurataan tilannetta. Ilmeni myös, että juuri katsastettu ei nyt ihan pitänyt paikkaansa, mutta tuo nyt olisi pitänyt jo itsekin tajuta. Meni siinä ostokiimassa ohi. Tästä aiheutu haaste, koska ei jäänyt kauheasti aikaa ihmetella abs:n kanssa, koska #reissurekka piti saada pysymään ajossa.

Katsastus… Se tulikin sitten kohtuu kalliiksi. Paikalliseen kuorma-auto korjaamoon tarkastettavaksi, abs -korjaus jne. Vikaa sitten löytyikin ja ilmeni ettei #reissurekka ollut edes tieliikennekelpoinen:

 • Jarrut paskana, etusatula kokonaan halki, jarrutasapainotus miten sattuu
 • Abs tunnistimia enemmänkin pimeänä
 • Ohjauksessa väljää
 • Piirturi katsastamatta jo monta vuotta

Ja noi kaikki viat kuorkissa joka oli vähillä kilometreillä, ollut vähäisessä käytössä, ei oikein edes kunnon töissä ja ikäänsä nähden hyvässä kunnossa. Ymmärrän toki, että kyseessä on 25 vuotta vanha juhta, eikä hintakaan pilviä hiponut.

Jotain rajaa kuitenkin saisi olla myyjän paskan jauhannalla ja ilmoituksessa nyt voisi vähän miettiä, kuinka valoisaa tulevaisuutta siihen kirjaa. Eikä ollut ihan kauheasti aikaa käytetty kuorkin tarkastuksella, pantu vaan riviin ja sormet ristiin.

Kuntoon saattaminen maksoikin sitten useita tuhansia ja pätkäs budjetista leijonan osan. Eli juuri sen summan, millä olin ajatellut laittaa #reissurekan siihen kuntoon, että jo 2022 olisi voinut käydä testireissulla. Kun sitten reklamoin noista vaivoista, tuli vastaan elämäni ehkä erikoisin keskustelu myyjäliikkeen korjaamopäällikön kanssa. Oikeasti kaveri oli täys mu***u. Ensin ei ollut mitään korvausvelvollisuutta, sälli unohti, että myyty yksityiselle. Seuraavaksi uhkasi asianajotoimistolla, mutta hetken uhoamisen jälkeen ymmärsi, ettei sekään mihinkään etenesi (muuta kuin niiden omiin maksuihin lakimiehelle).

Koska heti tuli selväksi, että tästä ei kauhean hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä synny, päätin hyväksyä heidän oman korjaamon ”nettohinnoitellun” hyvityksen, joka oli hieman yli 600€. Stanan halvalla niiden mekaanikot töissä siellä ja melkoiset katteet osissa, sen voin tuon hyvityslaskelman pohjalta todeta.

Edistyminen, nykytilanne ja mitä seuraavaksi?

No missä mennään nyt 2023, kevättä odotellessa? Miten tämä tästä etenee?

Ensinnäkin täytyy myöntää, että ei olla niin pitkällä kuin toivoin. Pakkasjaksoina ei oikein voinut tehdä mitään, kun kopin lämmönnosto vie kuitenkin oman aikansa ja sitten se itse tekemiseen varattu aika jää kohtuu lyhyeksi.

Lisäksi tähän ajankohtaan osui myös yksi leikkaus, josta toipuminen vei yllättävän kauan. Talvi oli muutenkin aika erikoinen, tämän yllättävän energiakriisin takia, josta voidaan ihan suoraan syyttää Putleria. Piti olla aika varovainen rahankäytön kanssa ja varautua yllättäviin menoihin.

Yllämainituista ”haasteista” johtuen, #reissurekka on nyt kiusallisessa välitilassa. Se ei ole katsastettu ja sitä ei myöskään voi tässä kohtaa katsastaa. Se ei nykyisessä kunnossa mene siitä läpi, kun ei ole kuormatilaa, eikä ole kaikkia matkailu-auton vaatimuksiakaan. Hieman on vaikea perustella, miksi pitää vuokrata pakettiauto rakennustarvikkeiden noutoon, kun pihassa seisoo täysikokoinen kuorma-auto…

Mutta onhan tuossa nyt tapahtunut paljon edistymistä! Kaikki lattiat on tehty, suurin osa seinistä valmiina, väliseinät tehty, makuusoppi viimeistelyssä, tekninentila valmis, tekniikkaa tuotu sisään, aurinko- ja maasähköt kytketty, akusto paikallaan, lämmitys toimii ja tavaraa tilattu.

Seuraavaksi on työlistalla:

 • Loput seinien levytykset (tähän viittasin pakettiauton vuokraamisella)
 • Väliaikainen keittiö
 • Ruoka/työpöytä
 • Sähköjen kytkentä oleskelutilaan (iso osa tulee olemaan 12v, mutta tulee myös jonkun verran 240v pistorasioita)

Keittiö ja pöytä tarvitaan katsastusta varten. Keittiöstä tulee sen verran monimutkainen, että teen ensin väliaikaisen, joka täyttää vaateet. Myöhemmin sitten varsinainen sen tilalle, yläkaapistot yms. Mitään ei tuohon keittiöön voi käyttää valmiskeittiöistä, koska mitoitus sellainen, että ei vaan osu millään kohdalleen, tai täytä tilaa oikein.

Ja sitten kuvagallerioita!

Defe

Tästä kaikki alkoi:

Seuraavaksi tuli työnalle kuormatilan seinät ja lattia. Koppi on jo eristetty kauttaaltaan n. 5cm monikerros rakenteella (kahden pintalevyn välissä eristelevy). Päätin eristää kauttaaltaan vielä 3cm paksuisella finfoam tyylisellä levyllä kopin, lattian ja väliseinät. Lattia on alumiiniä ja siinä ei ollut luonnollisesti eristystä ollenkaan.

Lattian ja seinien runkoina käytin joko umpi tai kerto/liimapuita, hieman riippuen siitä mitä oli saatavilla ja mihin hintaan. Rakennuksen aikana saatavuus vaihteli ja hinnat heitteli aika paljon, johtuen Ukrainan sodasta #slavaukraini (kiitti ”Putler” tästäkin). Kerto/liimapuut on normaaleja rakennuksilla väliseiniin käytettävää puutavaraa. Näissä on se hyvä puoli, että ovat kevyitä, mittatarkkoja ja eivät vääntyile. Lisäksi niitä on saatavilla jokseenkin joka paikasta ja erilaisissa pituuksissa. Kerto/liimapuun iso etu on tuossa painossa. Olit sitten rakentamassa millaista tahansa #vanlife #boxtruck -conversiota, muista miettiä rakenteiden painoja. Vältä raskaita materiaaleja, mutta valitse kuitenkin kestäviä/lujia ja helposti muokattavia tuotteita.

Tässä vaiheessa piti jo olla suunnitelmia miltä sisätila tulisi näyttämään ja miten se rakennetaan. Ai miksi? Eikös kaikki olis voinut vaan eristää ja levyttää?? No, periaatteessa olisi voinut, mutta tässä yritin myös huomioda kaksi asiaa: Rakenteiden keveys ja yksinkertaisuus.

Eli käytännössä siis halusin ottaa huomioon tukirakenteet ja jättää eristämättä takatilan. Takatilaan halusin säilyttää pienen kuormatilan ja samalla hyödyntää makuutilan alle jäävän tilan. Makuutilan alle rakentuu meidän ”tekninentila”, joka pitää sisällään kaikki mitä tälläisen vehkeen mukavuuksien ylläpitoon vaaditaan: Vesi, sähkö, akustot ja aurinkojärjestelmän osat.

Tavaratilan status tulee olemaan mahdollistaa harrastevälineiden mukaan otto, eli parit polkupyörät ja mönkijä.

Tavara-, tekninen- ja makuutila on 03/2023 pisimmälle viety. Tosin ei niitä nyt voi vielä valmiiksi sanoa, koska tekniikkaa ja ominaisuuksia lisätään sitä mukaan kun projekti etenee.

Tavara- ja tekninentila on paloeristetty. Käytännössä koko takatila on eristetty muista tiloista 30mm palovillalla. Makuutila sijaitsee teknisen tilan päällä ja siellä sijaitsee hätäpoistumistie, eli kattoluukku. Koska tavara- ja teknisessätilassa on kaikki ”riskit”, eli sähköt, lämmitys ja akusto, ajattelin, että ei ole pahitteeksi tehdä palotilan osastointi. Antaa ainakin lisäaikaa, jos joku menee täysin päin persettä ja syttyy tulipalo. Teknisessä tilassa on toki raikasvesisäiliö, joka ainakin hieman hillitsee mahdollista palotapahtumaa. Lisäksi olen hahmotellut ajatusta, että tilaan tulisi vielä automaattinen sammutusjärjestelmä.

Makuutila on myös jo kohtuu pitkällä 03/2023. Runko, kattoikkuna ja rakenteet on valmiina. Seuraavaksi tilaan tulee liukuovi, takaseinään pieni kaapisto ja sähköt valaistusta yms varten. Kaapistoon tulee myös lämmityskanavat. Tila täysin eristetty joka puolelta, joko finfoam levyllä tai palovillalla, riippuen mistä seinästä on kyse.

Makuutilan maalasin samalla tummalla/mustalla hirsisuojalla kuin teknisentilan. Tarkoitus oli saada tilasta niin pimeä kuin mahdollista. Ja siitähän tulikin sitten oikea ”musta aukko”..

Kaiken tämän lisäksi on sitten kaikkea maan ja taivaan väliltä, ikkunoita, saniteettitiloja, sähköjen vetoa, lämmityskanavia ja niin edelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s