Access Adventure 600cc – ATV tuning

Tällä kertaa Adventure saa alleen uudet etu kaasuvaimentimet ja ylimääräisiä rajoituksia pätkitään pois päältä.

Etu iskunvaimentimet (kaasu)

Oma Access Adventure on 2018 mallia, lisäksi ylivuotinen, joten vakiona on tavalliset iskunvaimentimet/jouset. Alkuperäiset on tietyllä tavalla hyvät, mutta pääsääntöisesti aika murheelliset. Minäpä selitän…

Youtube asennusvideo

Etenkin etu ”paketti” on armottoman löysä, pehmeä tai progressiivinen. Pinnaltaa ne on löysät, mutta loppujen lopuksi niistä löytyy jotain tehoakin. Tämä on tosi hyvä ominaisuus maastossa, mutta sitten liikenteessä tai auratessa… Juu ei. Takavaimentimien/jousien kohdalla en koe samanlaista haastetta, ne toimii riittävän hyvin.

Uusissa malleissa on jo vakiona kaasujouset, joten haaste on huomattu ja reagoitu asiaan. Uudemman mallin ”kaasuiskarit” sopivat suoraan paikalleen ja ne tunnistaa keltaisista jousista.

Itse vaihtaminen on varmaan yksi helpoimmista toimenpiteistä ikinä. Keula ylös ja pukkien päälle. Renkaat pois tieltä, alatukivarren muovisuojat pois, ylä- ja alapulttien irroitus, vanha pois ja uusi paikalleen. Siinä se.

”Kaasuiskarit” on säädettävät. Tehtaalta tullessa ne on löysimmillään. Iskareissa olisi jopa mahdollista vähentää esijännitystä toista senttiä, mutta silloin jouset olisi jo tyhjän päällä, ilman keulan kuormaa. Vakio asennossa jouset pyöri käsin, eli ei juurikaan esijännitystä.

Halusin keulasta jäykemmän, etenkin nyt talvella kun aura käytössä. Kiristin esijännitystä sen verran, että on noin puolessa välissä. Tarkkoja jos ollaan, kierrettä jäi näkyviin alaosaan 26mm verran.

Todennäköisesti iskarit voisi vaihtaa jopa ilman että irrottaa renkaita. Sen verran väljät on tilat.

Defe

Keula muuttuu täysin erilaiseksi vaihdon jälkeen. Ei turhia nyöki tai seilaa, mutta ei kuitenkaan mikä kivireki. Koko mönkijän olemus muuttuu ihan täysin! Muutos on niin iso, että näistä ei pitäisi puhua edes samalla viikolla, saatikas samaan aikaan 😉

Peruutus rajoittimen poisto

Vehkeeseen on upotettu toinen toistaan oudompia rajoittimia ja piippareita. Niitä on nyt yksi kerrallaan pudoteltu pois toiminnasta ja helpotettu tekemistä olennaisesti.

Ensimmäinen värkki joka tuosta poistettiin on käsijarrun merkki piippari. Se toimii juurikin väärin omaan makuuni, eli piippaa jos nouset istuimelta vaikka ajaessa seisomaan. Mutta sitten kun olet lähtenyt liikkeelle ja käsijarru on päällä, vehje ei muistuttele asiasta ollenkaan. Samalla tuo toiminto söi akkua, koska oli koko ajan aktiivisena -> laitoit käden penkille ja kuulit kun rele naksahtaa, vaikka virrat ei ole päällä. Eli tämä poistu huollon toimesta.

Seuraavaksi peruutus ”Overdrive” toiminnon kimppuun. Ilman vasemmalla olevan keltaisen napin painamista pohjaan, kone alkaa yskimään, koska sen menoa rajoitetaan. Napin painaminen pohjaan ohittaa siis rajoituksen, kunnes irrottaa napista. Tällähän ei ole normaalisti väliä. Mutta siitä tulee todellinen ongelma, kun auraa pihaa & paljon peruteltavaa. Tai jäät jumiin ja heijaat konetta eteen, taakse, eteen, taakse.. Lähes joka kerta unohtuu napin painallus ja koneesta ei saa tehoja irti.

Tähän olikin tosi helppo tapa korjata tilanne, eli ohittaa koko katkaisija. Keltainen nappi on yhdistävä, eli kun napin painaa pohjaan, virta kulkee läpi. Eli hyvin yksinkertainen korjaus, etsi oikea liitin, sieltä punainen ja musta johto -> poikki ja yhteen. Katso mistä kohtaa johdot yhdistät, koska itse katkaisimen yhdistäminen ei auta ollenkaan, vaan yhdistetään johdot ennen sitä! Rajoitin on tämän jälkeen aina pois päältä, eikä tule takaisin ellet korjaa johtojen liitäntää.

Pakki- ja käynnistyksenesto rajoittimien poisto – Youtube videot

”Käynnistykseneston” ohittaminen

Samalla kannattaa korjata ns. käynnistyksenesto. Toiminto on lyhykäisyydessään seuraava: Kone sammuu, vaihdettava vapaalle ja mittaristossa on oltava näkyvissä N = neutraali. Koska koneessa on erittäin herkkä vapaan tunnistin, tarkoittaa se joskus melkoista jumppaa että koneen saa käyntiin.

Tämäkin on vaivaton ja helppo korjata. Akun takana olevassa johtonipussa on tätä ohjaavat liittimet piilotettuna. Ei tarvi mitään muuta kuin yhdistää mustat johdot toisiinsa ja rajoitus on poistettu. Tämän jälkeen lähtee käyntiin vaikka vaihdekeppi olisi missä tahansa asennossa.

Teippien alla on siis piilossa kolme liitintä. Jos toimintoa ei ole muutettu, löytyy nipusta keltamusta, joka yhdistetynä mustaan. Näiden vieressä on yksi irtonainen musta liitin. Irrota keltamustasta ja yhdistä musta mustaan. Ja rajoitin on poistunut!

Rajoittimien poisto on aina omalla vastuulla. Mieti tarkaan onko niiden ohittamisessa mitään hyötyä sinulle tai aiheuttaisiko ne jopa vaaratilanteita.

Itselläni nuo oli vain tiellä ja sekoittivat tekemistä, joten halusin niistä eroon.

Joten jos teet näitä muutoksia, olet omillasi..

Defe

Sulakerasia ja johdotukset

Ja kun vauhtiin päästiin, pari kuvaa myös sulakerasian siirrosta, virtakiskoista ja johdotuksien uudelleen järjestelyistä. En tiedä mistä tämä Aasialainen tapa on lähtöisin, mutta kieputtelevat ja suorastaan solmivat johtoja ihan satunnaisesti. Joskus liittimet on kiereällä kuin viulunkieli, vaikka tyhjää on johtosarjassa vaikka kuinka.

Sulakerasiaan pääsy onkin sitten tehty aivan käsittämättömän hankalaksi. Jotta siihen pääsee käsiksi, pitää purkaa osa keularaudasta. Jos sihen on vielä kiinnittänyt valoja tms, haaste sen kun vain kasvaa. Irrotukseen tarvii vielä kaiken päälle kolmea hylsykokoa (10, 12 ja 14mm) + ruuvitaltta muovinastojen poistoon. Jokainen ymmärtää että tämä ei ole ihan keskellä tundraa tehtävä palapeli.

Samalla kun touhuaa muuta, kannattaa nuo hoitaa kuntoon. Reititykset uudelleen, nippusiteitä vähemmälle… Kun johtoja järjestelee uudelleen, siitä vapautuu tyhjää sulakerasian siirtoon. Sulakerasia ylettyy näppärästi oikealle eteen, lokasuoja tyveen, jossa sijaitsee jo jarrunestesäiliö. Pienen tuki ”hässäkän” joutuu tekemään, mutta ei paha..

4 comments

 1. Morjens. Yritin hakea tuota faceryhmää, mutten löytänyt. Bongasin sun tubekanavan ja siitä olikin melkoinen ilo, tuo overdrive otti minuakin päähän kuluvana talvena monesti. 😀

  Tykkää

 2. moikka
  minä tein tuon pakkiohitusleikkauksen omaani mutta nykii edelleen ..siis tuolla keltaisella napilla ei ollut mitään tekemistä asiaan ..liekkö katkos jossain tai sitten vika siellä pakkitunnistimessa…missähän se on onko sulla tietoa..kiitos

  Tykkää

  1. Hiukan olen laiskasti katsonut viestejä täältä, sorry… Minun käsitykseni mukaan tuossa ei ole erillistä pakkitunnistinta. Toki tunnistaa peruutusvaihteen ja sitten tuo keltainen nappi on siinä välissä, poistamassa rajoitinta. Ja se rajoitin on ohjelmallinen, koneen ECU:ssa. Minulla pätkiminen ja röhääminen tuli nimen omaan peruuttaessa ja se poistui kun painoi keltaista nappia. Mutta ei tuota nappia joka tilanteessa ehdi/viitsi painaa ja siksi tuo ohitus oli järkevä tehdä. Access faceryhmästä näitä ohjeita poiminut ja väsännyt omaan koneeseeni 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s