Pistosahalle pöytälevy

Pistosaha tai kuviosaha on monikäyttöinen työkalu. Usein sillä vaan tulee hieman hosuttua, pidettyä vinossa tai sitten itse materiaali tekee kepposia. Ei hätää, siihen on olemassa kikka..

Kikka on varsin yksinkertainen ja sen voi valmistaa hyvin pienin investoinnein, tai jopa lähes ilmaiseksi, kuten esimerkiksi muista projekteista jääneillä ylijäämillä.

Neuvon ja näytän miten tämä tapahtuu. Katso alla oleva Youtube video, siinä ohje alusta loppuun. Alla olevat sanalliset ohjeet on vain tukena tietyissä kohdissa. Niillä yksinään ei ole tarkoitus viedä projektia läpi!

Tube on not Tube?

Tarvitset vaneria tai muuta vastaavaa levyä. Levy ei saa olla kauhean paksua, koska saha kiinnitetään levyn alapuolelle. Jos levy on paksu, se verottaa suoraan sahattavan kappaleen paksuutta.

Käytin omassa esimerkissäni noin sentin paksuista filmi/vesivaneria, eli tuota ruskeata versiota, jossa on äärimmäisen liukas pinta toisella puollella. Tämä liukaspinta kuuluu tulla ylös, eli se on ns. työskentely puoli.

Kappaleita työstäessäsi muista turvallisuus, silmät, korvat ja hengitys. Eli tee kuten sanon, äläkä niin kuin minä videolla teen (perus idiotismia, ei vaan opi). Myös sahaamisessa on hyvä osata perusteet, eli saha repii aina toiselta puolelta ja toisella puolella tulee tasaista jälkeä. Eli ole huolellinen milttä puolelta sahaat tai poraat. Toinen vaihtoehto on käyttää alla ns. uhripuuta.

Turvallisuus
Muista suojautua!

Mutta.. Mennäänpä nyt itse asiaan!

Defe

Työstä ensin varsinainen levy sahaa varten ja reilu ylitys toisella puolelle, josta sitten tämä levy kiinnitetään vaikka tallin työskentelytilan pöytään. Hahmottele sahan paikka, levyn koosta riippuen. Huomaa että mitä pienempi levy, sitä vaikeampi on saada saha ”keskelle”. Huomioi tässä kohtaa miten päin sahan laitat levyyn kiinni. Jos saha tulee ihan reunaan, jää vähän tukipistettä itse sahaukselle, silloin koko levystä ei ole mitään hyötyä!

Kun varsinainen levy on olemassa ja olet sahan paikan päättänyt, leikkaa sahan pohjalevyn mukainen sabluuna nro 1. Älä tee siitä liian tiukkaa, koska puu elää aina, jopa liimapuuvanerit. Suosittelen liimaamaan kappaleet, antaa lisä varmuutta. Itse kiinnityksen voit tehdä nauloilla, ruuveilla, mitä nyt sattuu löytymään.

Kun tämä on tehty, mittaa toinen kerros, eli sabluuna nro 2. Tämän pitää olla hivenen leveämpi kuin ensimmäinen, koska tämän tarkoitus on pitää saha paikallaan, ettei se tipu missään olosuhteessa. Tähän riittää kaksi listamaista kappaletta, eli ei tarvitse ulottua taakse tai eteen, vain sivuille. Kun kiinnität, varmista taas että saha liikkuu ongelmitta ja käytä liimaa.

Seuraavaksi tarvitset jotain millä sahan saa lukittua paikalle. Voi olla narua, rautalankaa tai joku mekanismi. Itse käytin vanhaa venyvää kuormansidonta narua, ns. mustekalaa.

Nyt tulee hankalampi osa, videolla teen tämän väärin!

Defe

Videolla poraan sahanterää varten isohkon reijän. Tämä on virhe, eli levyyn pitää tehdä vain terän kokoinen ”leikkaus” tai pitää reikä mahdollisimman pienenä!

Miksi näin? Pieni leikkaus tai reikä helpottaa sahaamista, etenkin jos on arkaa materiaalia tai ne on kovin pienen kokoisia. Isoon reikään tökkää, alkaa elämään tai kappale jopa nitkahtaa sinne. Lisäksi jos onnistuu tekemään vain pienen railon/leikkauksen, se vähentää sahan materiaalin repimistä. Eli lopputulos on siistimpi ja parempi.

Ja nyt tämä pikainen viikonlopun projekti on valmis. Levy pöytään kiinni ja saha paikalleen. Työskentely voi alkaa!

Yllä muutama kuva mihin tätä pikkuprojektia tarvitsin. Kokeilin Laser -kaiverrinta ja se meni hyvin, joten päätin tehdä lapsille (aikuisia) avaimenperät. Oli kohtuu nopea vetäsy ja eniten aikaa taisi mennä tuon telineen tekoon. Harjoitustyönä kuitenkin ihan kiva, jatkossa voisi käyttää hieman enemmän aikaa ja saada aikaiseksi jopa jotain nättiä?

Ps. Videolla ja tuossa yhdessä kuvassa minulla on Suomalaista käsintehtyä designia. Hauska huppari, asenne kuvioilla ja samalla se on lyhyt- ja pitkähihaisen kombinaatio. Käyppä tutustumassa Handmade by Linjaa -sivuihin!

Defe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s