Inkoo – Fortum kivihiilivoimalan purku-työmaa

Suomen suurin purkutyömaa (2019) Inkoossa – Hiilivoimalaan mahtuisi yhdeksän eduskuntataloa.

Viimeisenä maisemasta katosivat kenties tunnetuimmat maamerkit, voimalan piiput (2019/2020).

Inkoon laitos on ollut Suomen suurin voimalaitos ja on edelleen lajissaan suurin. Sen kaupallinen käyttö alkoi helmikuussa 1974 ja loppui 2013. Voimalaitos otettiin käyttöön 1974-1978 ja sen teho oli 1000MWh. Tuotantoteho oli yhtä suuri kuin Loviisan 1- ja 2-yksikön yhteenlaskettu teho.

2000-luvulla voimalaitos tuotti sähköä vain huippukulutuksen aikana. Vuosina 2011-2013 voimalaitoksen 3-yksikkö oli ns. tehoreservissä.

Fortum ilmoitti purkuaikeista 2016 ja purkaminen käynnistyi 2017. Ensimmäinen ”maamerkki” eli toinen piipuista räjäytettiin 27.11.2019 ja toinen 24.3.2020. Purkutyömaana voimala oli Suomen suurin, purettavia tiloja yhteensä 950 000 kuutiota, joka vastaa noin 9 eduskuntataloa. On siinä ollut purettavaa.. Piiputkin olivat melkoisia, korkeutta jopa 150 metriä. Voimalan vieressä oleva kytkin- ja hiilikenttä jäävät käyttöön, sekä öljysäiliöt.

Luonnollisesti ei tästä ilman työttömiä selvitty. Tarkkoja lukuja ei löytynyt, mutta Taloussanomat uutisoi aiheesta 13.8.2013 ja silloin mainittiin henkilöstömääräksi 90 henkeä. Viisykkösen artikkelissa 14.3.2017 mainitaan enimmillään ollut yli 400 työntekijää. Eli se on ollut aikanaan Inkoossa valtava työllistäjä. Toki tämä ennätys kokoinen purkutyömaa myös toisesta päästä työllisti muutamaksi vuodeksi valtavan määrän työntekijöitä, yrityksiä, alihankkijoita jne jne.

Inkoon voimalaitos oli Inkoon kunnassa Jöddbölen kylässä Fagervikin lahden rannalla sijaitseva hiililauhdevoimalaitos. Voimalassa oli neljä vuosina 1974–1978 valmistunutta 250 MW yksikköä. Laitos oli Pohjoismaiden suurimpia hiililauhdevoimaloita. Laitoksen vieressä on Inkoon satama, jonka Fortumin omaan laituriin (satamaan) voimalan käyttämä kivihiili laivattiin vuoteen 2012 asti.

Fortum sulki voimalaitoksen nelosyksikön vuonna 2013 ja loput kolme yksikköä vuonna 2014. Viimeisinä vuosina voimala toimi varavoimalana kulutushuippujen tasaamiseen, eikä sitä esimerkiksi vuonna 2009 käytetty koeajoja lukuun ottamatta lainkaan.

Wikipedia 26.9.2020

1R demolition on julkaissut videon yhden kompleksin räjäytyksestä. Kokoa silläkin ihan kunnioitettavat 10 500 tonnia ja pituutta 60 metriä. Nätisti menee pinoon.

Vanhoja kuvia laitoksesta, lähteinä Wikipedia, Kuvaajat Banja-Frans Mulder, Tuntematon kopio Energiamarkkina julkaisusta, Tuntematon kopio Energiamarkkinaviraston julkaisusta, ilmakuva Pascal Terjan ja toinen ilmakuva Tuntematon Viisykkönen sivuilta.

Massiivisen purku-urakan materiaalit kierrätetään

Materiaalina kierrätettävää rakennusjätettä syntyy purku-urakasta kaikkiaan 230 000 tonnia. 170 000 tonnia betonimurskaa pyritään hyödyntämään alueen tuhka-altaiden täytössä ja tontin tasaamisessa.

Romumetalli myydään metallintuottajille uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Purettavien laitteiden ja romumetallin kokonaismäärä on 60 000 tonnia. Metalliromu toimitetaan laivalla turkkilaiselle terästehtaalle, missä siitä sulatetaan uutta terästä rakennusteollisuuteen.

19.10.2017: Purku-urakan ensimmäinen vaihe tehty. Poistettu rakennuksissa olevia haitta-aineita ja purettu sijaitsevia apurakennuksia. Aloitettu varsinaisen voimalaitosrakennuksen purkaminen ykkösyksiköstä. Purkutyö jatkuu sen jälkeen yksikkö kerrallaan. Tähän mennessä:

– Purkujätettä on kuljetettu alueelta lähes 4 000 tonnia.

– Metallia on viety uusiokäyttöön runsaat 1 000 tonnia.

– Metallipihalla odottaa kuljetusta noin 2 000 tonnia metalliromua.

– Puhdistettua pulveroitua betonia on syntynyt noin 3 000 tonnia.

25.3.2020: Inkoon suuren hiilivoimalaitoksen purkaminen on erinomainen esimerkki materiaalien kierrätyksestä. Kaikesta purkumateriaalista onnistutaan todennäköisesti kierrättämään yli 90 prosenttia. Teknisiä laitteita on kierrätetty Fortumin omille voimalaitoksille tai myyty muille voimantuottajille varaosiksi. Metalliromusta on markkinoilla kova kysyntä, ja Inkoosta purettua metallia on toimitettu eri puolille Suomea uudelleen käytettäväksi.

Myös vanha voimalaitosalue pyritään ”kierrättämään”. Inkoon Joddbölessä Suomen mittakaavassa ja maailmanlaajuisestikin erinomainen paikka esimerkiksi suuren datakeskuksen ja sen tarvitsemien tukipalveluiden sijaintipaikaksi. Alueella on ainutlaatuisen vahva sähköverkko, vanhan voimalaitoksen jäähdytysinfrastruktuuri ja syväsatama. Helsinkiin ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle on alle tunnin ajomatka.

Fortum Oyj 13.4.2017, 19.10.2017, 14.2.2018 ja 25.3.2020 lehdistötiedotteet

Linkit ja lisää informaatiota:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s